آسم چیست؟ بررسی انواع آسم و درمان آن
آسم چیست؟ آسم یک التهاب مزمن است که راه های هوایی یا برونش ها (همان لوله هایی که هوا را به ریه ها می برند) را تحت تأثیر قرار می دهد. این بیماری می تواند توسط عوامل متعددی ایجاد شود و علائم اصلی مانند سرفه و تنگی نفس زمانی که لوله های تنفسی باریک شده، ایجاد می شوند. این علائم در طول روز متفاوت است و معمولاً در شب و بعد از فعالیت بدنی بدتر می شود.
همچنین علائم آسم در طول زمان بسیار تغییر می کند. این علائم می توانند قوی تر یا ضعیف تر و حتی گاهی اوقات خود به خود ناپدید شوند. با این حال، باید به این نکته توجه کرد که ممکن است فردی آسم داشته باشد اما علائم آن خیلی سریع ظاهر نشود. همچنین، درمانی برای آسم وجود ندارد، اما می توان آن را کنترل کرد.
بررسی انواع آسم
مانند سایر بیماری ها، آسم انواع مختلفی دارد. بسته به محرک، نحوه و زمان بروز حمله آسم، درمان آن می تواند متفاوت باشد.
شایع ترین انواع آسم عبارتند از:
- آسم آلرژیک
هنگامی که در معرض مواد حساسیت زا مانند گرده گیاهان، گرد و غبار یا موهای حیوانات مانند سگ و گربه قرار می گیرید، تنفس شما می تواند بدتر شده و منجر به آسم شود.
درباره آسم آلرژیک بیشتر بدانید
- آسم فصلی
این نوع آسم مربوط به گرده گیاهان است. در بهار یا اواخر تابستان بدتر می شود.
- آسم غیر آلرژیک
آسم آلرژیک می تواند توسط مواد تحریک کننده، عفونت های تنفسی، هوای سرد، تغییرات ناگهانی دما و غیره ایجاد شود.
- آسم شغلی
- این نوع آسم ویژگی خاصی دارد که در محل کار ایجاد می شود، این بدان معنا نیست که شما به کار حساسیت دارید، اما مطمئناً حمله آسم به دلیل قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی در محل کار مانند گرد و غبار چوب، فلزات، ترکیبات آلی، رزین های پلاستیکی و غیره ایجاد می شود.
- آسم ناشی از ورزش
این بدان معناست که وقتی ورزش میکنید یا فعالیت بدنی خود را افزایش می دهید، ممکن است تنفس شما سخت شود و بیش از حد معمول سرفه کنید (سرفه باید بعد از 30-40 دقیقه برطرف شود). علائم در حین ورزش یا مدت کوتاهی پس از اتمام ورزش رخ می دهد. اگر علائم شما با گذشت زمان بدتر و به طور مداوم ظاهر شد، به پزشک مراجعه کنید.برای اینکه بدانید آسم چیست با ما همراه باشید
نحوه تشحیص آسم
فقط یک پزشک می تواند بیماری آسم را تشخیص دهد. برای این کار، در زمان ویزیت، پزشک از بیمار می پرسد که دقیقاً چه زمانی علائم داشته و آیا بیماری های دیگری وجود دارد که ممکن است شبیه به آسم باشد. شاید سابقه آسم در خود بیمار یا نزدیکانش وجود داشته باشد. پزشک همچنین توضیح خواهد داد که آیا یک فرد آسم دارد و با چه علائمی ظاهر می شود.
بزرگسالان و کودکان بالای پنج سال، می توانند یک آزمایش ویژه انجام دهند که آن ارزیابی عملکرد تنفس خارجی توسط اسپیرومتری است.در ادامه بیشتر با آسم چیست آشنا خواهید شد
درباره آپنه خواب بیشتر بدانید
در این آزمایش فرد باید نفس عمیق بکشد و بازدم را به داخل دستگاه انجام دهد تا حجم و سرعت هوای ورودی و خروجی را نشان دهد. مثبت بودن تست، وجود آسم را تایید می کند اما تست منفی آسم را رد نمی کند. برای تأیید تشخیص، پزشک ممکن است موارد دیگری را تجویز کند:
- تست های آسم
آزمایشات مختلف مانند آزمایش خون برای تشخیص آسم فرد و تعیین دلایل آن به کار می رود. این به روشن شدن محرک های خاص آسم کمک می کند.
- تست های تحریک کننده
برای انجام این کار، احتمالا پزشک از فرد بخواهد ورزش کرده تا بررسی کند که چگونه تنفس تغییر می کند.
- اشعه ایکس از قفسه سینه یا سینوس ها
این معاینه به رد سایر بیماری ها با علائم مشابه کمک می کند. به عنوان مثال، ذات الریه.
نکته قابل توجه این است که کودکان زیر 5 سال معمولا تحت چنین معایناتی قرار نمی گیرند. اما اگر کودک در تنفس مشکل دارد، پزشک ممکن است برای مدتی داروهای آسم را تجویز کند.
علائم آسم چیست؟
علائم اصلی آسم که باید به آن ها توجه شود عبارتند از:
- تنگی نفس یا مشکل در تنفس
- تنفس سریع و کوتاه
- احساس سفتی در قفسه سینه
- خس خس سینه یا صدای خش خش بلند در قفسه سینه هنگام تنفس و سرفه
- سرفه خشک مربوط به آسم، فقط در صبح یا شب ظاهر می شود و در طول روز فرد را آزار نمی دهد.
نحوه درمان آسم
آسم درمان ندارد حتی اگر دیگر هیچ علامتی از بیماری را تجربه نکنید، آسم همچنان وجود خواهد داشت. اما درمان هایی وجود دارد که علائم را تا حد زیادی بهبود می بخشد و بیماری را کنترل می کند. به لطف آن ها، افراد مبتلا به آسم تحت درمان می توانند زندگی مشابهی با افرادی که این بیماری را ندارند، داشته باشند. آسم یک بیماری با شرایط متغیر است، بنابراین درمان آن نیز باید همیشه مطابق با نوع بیماری باشد. آسم می تواند در هر فرد به شکل های مختلفی ظاهر شود.
به همین دلیل، درمان باید فردی باشد، یعنی آن چه برای یک فرد مبتلا به آسم موثر بوده ممکن است بهترین درمان برای دیگری نباشد. علاوه بر این، درمانی که قبلا بر روی فردی جواب داده، ممکن است در صورت بروز هرگونه تغییر در بیماری مثلاً قوی تر شدن علائم نیاز به تغییر دوز داشته باشد. بنابراین، درمان آسم باید همیشه توسط پزشک شما کنترل شود. معمولاً برای تسکین حملات آسم، داروهایی به شکل استنشاقی تجویز می شود. آن ها التهاب نایژه ها را کاهش و مجرای آن ها را گسترش می دهند.
برای کنترل التهاب در برونش ها و جلوگیری از ظهور یا بدتر شدن حملات جدید، داروها باید دائما مصرف شوند. به طور معمول، این داروها به شکل استنشاقی نیز در دسترس هستند. برای درمان آسم ناشی از قرار گرفتن در معرض آلرژن ها، پزشک ممکن است درمان های مختلف را پیشنهاد کند.
به عنوان مثال، ایمونوتراپی مخصوص آلرژن (ASIT) یا مصرف داروهای بیولوژیک. داروهای بیولوژیکی برای درمان آسم فقط در صورت دوره شدید بیماری تجویز می شود. اگر آسم شدید باشد و درمان تجویز شده کمکی نکند، احتمالا پزشک ترموپلاستی را پیشنهاد دهد. به عنوان یک قاعده، چندین روش برای دستیابی به یک اثر درمانی مورد نیاز است. همچنین استفاده از دستگاه های کمک تنقسی سی پپ و بای پپ هم میتوان استفاده کرد البته توصیه میشود حتما با مشاوران با تجربه مشورت کرده و بهترین دستگاه را تهیه فرمایید
شرکت احیا درمان پیشرفته نماینده انحصاری رسمد عرضه کننده انواع دستگاه های کمک تنفسی برای اطلاعات بیشتر میتوانید با ما در تماس باشید
سوالات متدوال
آیا آسم درمان قطعی دارد؟
خیر هیچ درمان قطعی برای آسم نداریم