آپنه خواب یک اختلال خواب خطر ساز است که در آن تنفس به طور مکرر متوقف و آغاز می شود. اگر با صدا بلند خروپف می کنید و پس از یک خواب طولانی احساس خستگی می کنید ممکن است به آپنه خواب دچار باشید. در اینجا قصد داریم در مورد آپنه خواب و دیابت و ارتباط این دو توضیحاتی ارائه دهیم.
آپنه خواب چیست؟
آپنه خواب بین دو درصد از خانم ها و چهار درصد از آقایان دیده شده است. آنهایی که دچار این اختلال هستند و برای درمان اقدامی انجام نداده اند به بیماری هایی از جمله فشار خون بالا و سکته قلبی دچار می شوند. افرادی بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند که اضافه وزن و یا ضعف ماهیچه های تنفسی داشته باشند. از دیگر عواملی که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد سیگار کشیدن و استفاده از الکل است.
انواع اصلی آپنه خواب
در ارتباط با آپنه خواب و دیابت باید بگوییم که آپنه انسدادی خواب شکل رایج تری است که در هنگام شل شدن عضلات گلو رخ می دهد. آپنه خواب مرکزی زمانی رخ می دهد که مغز سیگنال های نامناسبی را برای کنترل عضلات تنفسی ارسال می کند. سندرم آپنه خواب پیچیده، زمانی اتفاق می افتد که فرد به هر دو نوع گفته شده مبتلا باشد. نشانه های این اختلال دم و بازدم نامنظم و بسته شدن مجرا تنفسی در مواقع خوابیدن است. این اختلال باعث خواب آلودگی در طول روز نیز می شود. علائم آپنه مرکزی و انسدادی خواب بسیار مشابه بوده و تشخیص این دو از هم دشوار است. از رایج ترین علائم آپنه خواب خر و پف با صدای بلند و تنفس تند در هنگام خواب است.
ارتباط آپنه خواب و دیابت
شناخته ترین و مهم ترین عامل دیابت نوع دو آپنه خواب است. ارتباط آپنه خواب با دیابت بسیار مهم است زیرا آپنه خواب می تواند علائم دیابت نوع دو را به شدت افزایش دهد و منجر به بروز مشکلاتی مثل بیماری قلبی و یا حتی سکته مغزی شود. آپنه خواب درمان نشده با افزایش گلوکز خون، باعث کاهش کیفیت زندگی به علت خستگی مزمن می شود. این اختلال همچنین با بیماری های قلبی و عروقی در ارتباط است و از این رو اگر فکر می کنید مبتلا به این بیماری هستید، به فکر سریع ترین درمان باشید.
آپنه خواب و دیابت نوع دو به دلیل فاکتور های خطر ساز مشترکی که دارند با یک دیگر همسو می شوند، پس طبیعی است که ابتلا به آپنه خواب و همینطور دیابت، به طور همزمان افزایش یابد. ارتباط آپنه خواب با دیابت نوع دو بیشتر از هر فاکتور دیگری به اضافه وزن بستگی دارد، افراد مبتلا به دیابت نوع دو ممکن است، نسبت به انسولین مقاوم باشند و آپنه خواب نیز با توجه به بی خوابی هایی که ایجاد می کند، باعث افزایش سطح قند خون می شود. اگر به دیابت نوع دو مبتلا هستید، بسیار مهم است که علائم آپنه خواب را بشناسید و اقدام به درمان آن کنید. پس از درمان این اختلال شما با بهبود قند خون و کیفیت خواب خود رو به رو می شوید.
نحوه تشخیص آپنه خواب
اگر یک یا دو مورد از علائم آپنه خواب و دیابت را دارید، توصیه می شود با پزشک خود مشورت کنید. پزشک در ابتدا معاینه فیزیکی انجام می دهد و سپس در مورد میزان خر و پف و علائم زمان خوابتان سوالاتی می پرسد. گام بعدی ممکن است تستی به نام تست خواب یا پلی سومنو گرافی باشد، این تست زمان خواب شما و کیفیت آن را بررسی کرده و همچنین تکنسین به شما تجهیزاتی متصل می کند که تنفس و حرکات شما را برسی خواهد کرد. تست دیگر تشخصی آپنه خواب، استفاده از دستگاهی سرپایی با نام اکسیژن سنج است که آن را به خانه می برید و در هنگام خواب میزان اکسیژن خون شما را برسی می کنید.
درباره تست خواب در منزل بیشتر بدانید
درمان آپنه خواب
اگر آپنه خواب و دیابت شما شدید نباشد ممکن است با اعمال تغییرات کوچکی در سبک زندگیتان بتوانید آن را درمان کنید. کاهش وزن باعث می شود فشار از روی گلو شما کم شده و تنفس در هنگام خواب برای شما راحت تر شود، همچنین اجتناب از مصرف نوشیدنی های الکلی، کمک زیادی به خواب راحت شما می کند. دندانپزشکان نیز با استفاده از دستگاه هایی که کمک می کنند هنگام خواب راه های تنفسی شما باز بماند، می توانند به درمان این اختلال خواب کمک کنند. بعضی از عمل های جراحی با توجه به تغییری که در فک و ناحیه تنفسی شما ایجاد می کنند، می توانند باعث بهبود تنفس شما در خواب بشوند.
دستگاه CPAP
استفاده از دستگاه سی پپ (CPAP) یا فشار پیوندی مثبت و پیوسته نیز برای بهبود آپنه خواب و دیابت موثر ترین روش درمان است. این دستگاه با ارسال جریان هوایی به راه های تنفسی فرد بیمار نفس کشیدن در خواب را آسان می کند. مسیر تنفسی از دیواره های انعطاف پذیر همراه با بافت های نرم تشکیل شده است، به همین علت استفاده از این دستگاه بهترین راه برای درمان اختلال های خواب به خصوص آپنه خواب است. تصمیم برای شروع درمان با این دستگاه با توجه به شرایط بالینی بیمار گرفته می شود. استفاده از این دستگاه می تواند در بیماران مبتلا به نارسایی تنفسی نیز بسیار مفید باشد.برای اطلاعات بیشتر در رابطه با دستگاه های رسمد میتوانید با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید
این دستگاه با استفاده از لوله و ماسک، فشار خفیفی از هوا را به مجاری تنفسی شخصی که خواب است منتقل می کند. هوای تحت فشار، مانع از انسداد راه های تنفسی بالایی می شود در نتیجه در هنگام خواب تنفس به درستی انجام می شود. با استفاده از این دستگاه آپنه خواب و خر و پف سریعا درمان می شود. استفاده صحیح از این دستگاه می تواند تنفس را برای شما راحت کرده و در نتیجه خوابی با کیفیت ایجاد کند، همچنین میزان انرژی شما در طول روز افزایش پیدا می کند و خلق و خوی شما را بهتر کرده و به سلامتی شما کمک می کند.
حرف آخر در مورد آپنه خواب و دیابت
پزشکان توصیه می کنند برای کاهش ابتلا به آپنه خواب و دیابت کیفیت خواب خود را افزایش دهید و عواملی که موجب کاهش کیفیت خواب شما می شوند را درمان کنید. خواب خوب می تواند عملکرد سیستم ایمنی شما را تقویت کرده و سلامتیتان را تا حد زیادی تضمین کند. همچنین خوب خوابیدن از مواردی است که به بهبود وضعیت روحی شما کمک بسیاری می کند. پس به یاد داشته باشید در صورت اختلال خواب و یا آپنه خواب و دیابت به پزشک مراجعه کنید و با توجه به شرایط بالینی خود با بهترین راه درمان مشکل خود را حل کنید.