خروپف صدایی می باشد که در زمان عبور هوا از بافت های شل شده در گلو به وجود میآید. زمانی که راه تنفس در گلو مسدود شود باعث می شود تا بافت ها در حین نفس کشیدن ارتعاش کنند و یک صدای خشنی از فرد شنیده شود.در ادامه قصد داریم روش های درمان خروپف را بررسی کنیم. تقریباً اکثر افراد در حین خواب خروپف می کنند. اما برای برخی از آن ها این صدا یک مشکل مزمن می باشد. صدای خروپف علاوه بر آن که فرد را آزار می دهد می تواند افراد خانواده او را نیز کلافه کند. برای توقف این صدا مواردی مانند تغییرات در سبک زندگی، کاهش وزن، اجتناب از نوشیدن الکل قبل از خواب، خوابیدن به پهلو میتواند اثر بخش باشد. داشتن علائمی مانند خروپف ممکن است ناشی از یک اختلال در خواب به نام آپنه خواب انسدادی باشد. اگر شما در زمان خواب خروپف می کنید و این صدا همراه با یکی از علائم عدم تمرکز، گلو درد هنگام بیدار شدن، درد قفسه سینه در شب، خواب الودگی مفرط در طی روز، نفس نفس زدن یا خفگی در زمان خواب همراه است نیاز می باشد که سریعا به پزشک مراجعه نمایید.
چرا خروپف می کنیم؟
عوامل متعددی هستند که می توانند باعث شنیدن صدای خروپف از فرد شوند. برخی از افراد به دلیل آناتومی دهان و سینوس ها، آلرژی، سرماخوردگی، وزن بالا، مصرف الکل دچار خروپف می شوند. زمانی که شما در خواب هستید ماهیچه های سقف دهان که اصطلاحاً به آن کام نرم گفته می شود به همراه زبان و گلو شل می گردند. بافت های گلو به قدری شل می شوند که تا حد زیادی می توانند راه هوایی شما را مسدود کنند. حال هرچه راه هوایی شما باریک تر گردد جریان هوا قوی تر از این مسیر عبور می کند. این جریان قوی باعث میشود تا ارتعاش بافت تار های صوتی بیشتر شده که در نتیجه منجر به ایجاد صدای خروپف در شما می شود.
چه مواردی می توانند بر راه هوایی تأثیر گذاشته و باعث خروپف شوند؟
- آناتومی دهان: اگر سقف دهان شما ضخیم باشد باعث می شود تا راه هوایی شما بسته گردد. در افرادی که اضافه وزن دارند نیز ممکن است بافتی اضافی در پشت گلوی آن ها وجود داشته باشد که راه هوایی آن ها را تنگ نماید. همان گونه که گفتیم راه هوایی باریک باعث ارتعاش بیشتر تارهای صوتی و صدای خروپف بلندتری می شود.
درباره آپنه خواب و چاقی بیشتر بدانید
- مصرف کردن الکل: اگر قبل از خواب از الکل زیادی استفاده کنید در حین خواب خروپف خواهید کرد. این مورد دلیل علمی دارد. چرا که الکل ماهیچه های گلو را شل کرده و باعث می شود تا دفاع طبیعی بدن در برابر انسداد راه هوا کاهش پیدا کند.
- مشکلات بینی: اگر بینی شما انحراف داشته باشد ممکن است باعث شود تا شما در زمان خواب خروپف نمایید.
- نداشتن خواب کافی: این عامل خود به تنهایی می تواند باعث ایجاد صدای خروپف شود. اگر خوب نخوابید عضلات گلوی شما شل شده و خروپف خواهید کرد.
- حالت خوابیدن: زمانی که فرد به پشت می خوابد صدای خروپف او بلندتر از همیشه است چرا که جاذبه زمین باعث باریک شدن راه هوایی گلوی او می گردد.
روش های درمان خروپف
کم کردن وزن
همانطور که گفتیم افرادی که اضافه وزن دارند ممکن است بافت های اضافی در گلو خود داشته باشند که این موارد باعث ایجاد خروپف شدید در آن ها می شود. این افراد باید با کاهش وزن خود باعث ازبین بردن این بافت ها اضافه شده و به کاهش پیدا کردن صدای خروپف کمک کنند.
به پهلو خوابیدن
به پهلو خوابیدن بهترین وضعیت خواب می باشد. اگر شما به پشت دراز بکشید زبان شما به سمت عقب در گلو شما رفته و راه هوای شما را باریک خواهد کرد. که این قضیه باعث میشود تا جریان هوا به مقدار زیادی مسدود شود. پس در نتیجه خروپف خواهید کرد. همیشه سعی کنید به پهلو بخوابید.
وضعیت قرارگیری سر نسبت به بدن
یکی از بهترین روش های درمان خروپف که هیچ دردسری ندارد این است که سر نسبت به بدن در قسمت بالاتری قرار بگیرد.
نوارهای بینی و یا گشاد کننده خارجی بینی
اگر بر روی پل بینی خود نوار های چسبی را اعمال کنید این به شما کمک می کند تا مساحت مجرای بینی خود را زیاد کرده و باعث شوید تا تنفس شما تقویت گردد. گشاد کننده بینی یک نوار چسب سفت شده می باشد که به صورت خارجی بر روی سوراخ های بینی اعمال می گردد. این نوار چسب باعث میشود تا مقاومت جریان هوا کاهش پیدا کرده و شما راحت تر نفس بکشید.
گرفتگی و انسداد بینی خود را درمان کنید
آلرژی و یا انحراف بینی باعث محدود شدن جریان هوا از طریق بینی شما می گردد. وقتی بینی شما برای نفس کشیدن محدود باشد مجبور می شوید که از راه دهان نفس بکشید که به این شکل احتمال خروپف را افزایش می دهید. اغلب برای از بین بردن انحراف سیستم بینی ممکن است پزشک برای شما انجام عمل جراحی را تجویز نماید.
تغییر سبک زندگی
یکی از روش های درمان خروپف برای افرادی که به مصرف الکل و آرام بخش عادت دارند این است که حداقل تا دو ساعت قبل از خواب از مصرف این موارد خودداری نمایند. مصرف الکل و آرام بخش باعث می شود تا سیستم عصبی مرکزی تحت فشار قرار گیرد و بافت های گلو شل شوند که شل شدن این عضلات زمینه ایجاد خروپف را فراهم می کند.
ترک سیگار و دخانیات
ترک سیگار علاوه بر آن که باعث سلامت جسم شما می گردد باعث می شود تا دیگر خروپف نکنید.
داشتن خواب کافی
افراد بزرگسال در طی شب باید حداقل ۷ ساعت خواب مفید داشته باشند. کودکان با توجه به سنی که دارند دارای ساعت خواب متفاوت هستند. اگر خواب مفید شما کمتر از ساعت خواب استاندارد باشد عضلات گلوی شما شل شده و مجرای نفس شما باریک میشود که در نهایت باعث می شود تا خروپف کنید.
استفاده از محافظ مخصوص دهان
ابزار های دهانی می توانند زبان را نگه دارند و یا فک را به سمت جلو هل دهند و از این طریق از مسدود شدن راه های هوایی جلوگیری نمایند.
استفاده از سی پپ و بای پپ
یکی از روش های درمان خروپف که بیشتر برای افرادی که دارای آپنه خواب هستند مورد استفاده قرار می گیرد استفاده از دستگاه سی پپ و بای پپ می باشد. این دستگاه این قابلیت را دارد تا در طی شب راه های هوایی شما را باز نگه داشته و با استفاده از ماسک جریان دائمی هوا برای تنفس شما فراهم کند. برای اطلاعات بیشتر و خرید سی پپ میتوانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید تا شما را راهنمایی کنند
جراحی
بچه هایی که در حین خواب خرخر می کنند باید با عمل جراحی در آن ها دو لوزه و آدنوئید را بردارند. البته در برخی موارد ممکن است لوزه های بزرگتری نیز در قسمت گلو وجود داشته باشد که باعث ایجاد آپنه انسدادی خواب شوند. بهتر است برای برداشتن این لوزه ها نیز از این روش استفاده شود.
لیزر
در عمل های جراحی بعضاً از لیزر استفاده می کنند. با استفاده از لیزر می توان بخشی از کام نرم و همچنین زبان کوچک را که باعث باریک شدن راه هوایی گلو می شوند سوزاند.
اگر آلرژی دارید آن را درمان نماید
آلرژی ها می توانند به دلایل زیادی مانند مصرف برخی از غذاها و مواد خوراکی، استفاده از برخی مواد شوینده، آمدن بهار و… به وجود آیند. زمانی که شما دچار آلرژی شوید بینی شما مسدود می گردد و شما مجبور خواهید شد که از راه دهان نفس بکشید. این اتفاق در زمان خواب اگر پیش آید باعث می شود تا خروپف کنید. برای درمان حتماً باید در ابتدا به پزشک مراجعه کرده نوع آلرژی را کشف کرده و سپس اقدام به مصرف دارو نمایید. همه روش های درمان خروپف نیاز به عمل جراحی نداشته و تهاجمی نیستند فقط کافی است با اندکی توجه به سلامتی بدن خود دلیل آن را پیدا کرده و سپس آن را درمان نمایید.
خروپف چه عوارضی دارد؟
- صدای خروپف علاوه بر آن که برای خود فرد مزاحمت ایجاد میکند برای سایر افراد خانواده و شریک زندگی او نیز آزار دهنده است.
- فرد در طی روز دائماً احساس خواب آلودگی می کند.
- صدای خروپف باعث عصبی بودن فرد نیز می گردد.
- عدم تمرکز برای حل مشکلات و مسائل.
- در افرادی که خروپف می کنند خطر ابتلا به بیماری هایی مانند فشارخون بالا، بیماریهای قلبی، سکته مغزی و آپنه خواب بیشتر می باشد.
- افرادی که خروپف می نمایند از آنجایی که در معرض ابتلا به خواب هستند دچار مشکلات رفتاری مانند پرخاشگری، مشکلات یادگیری و… می شوند.
- فردی که خروپف می نماید از آنجایی که نمی تواند خواب کافی داشته باشد در طی روز حواس خود را نمی تواند جمع کند و دائماً چرت می زند.
قبل از مراجعه به پزشک چه اطلاعاتی را جمع آوری کنیم؟
- قبل از اینکه به پزشک مراجعه کنید باید تمامی علائمی را که تجربه می کنید یادداشت کرده و آن ها را در اختیار پزشک قرار دهید تا او راحت تر بتواند به شما مشاوره دهد. اگر خود نمی توانید علائمی که دارید را جمع آوری کنید بهتر است کرد از یکی از افراد خانواده و یا همسر خود بخواهید که در طی خواب شرایط شما را کاملاً بررسی کرده و مواردی را که لازم است یادداشت نماید.
- از تمامی دارو هایی که مصرف میکنید فهرستی را آماده کرده و در اختیار پزشک قرار دهید.
- هرگونه سؤال در رابطه با روش های درمان خروپف را از قبل یادداشت کنید.
- می توانید سؤال هایی که می خواهید در رابطه با خروپف بپرسید را از قبل آماده نمایید. سوالاتی از قبیل چه چیزی باعث خروپف من می شود؟ چه آزمایشاتی برای درمان آن لازم است؟ چه روش های درمانی برای خروپف موجود می باشد؟ و کدام دارای عوارض کمتری هستند.