نارکولپسی یا حمله خواب چیست؟

نارکولپسی یا حمله خواب، یک اختلال خواب مزمن است که با خواب آلودگی شدید در طول روز و حملات ناگهانی خواب مشخص می‌شود. افراد مبتلا به نارکولپسی اغلب بدون توجه به شرایط، بیدار ماندن برای مدت طولانی برایشان مشکل است. نارکولپسی می‌تواند باعث اختلالات جدی در برنامه روزانه شما شود. خواب، میل شدید ناگهانی به خوابیدن در زمان‌های غیرطبیعی مانند وسط روز است. این تمایلات می‌تواند از شروع ناگهانی خستگی تا شروع ناگهانی میل غیرقابل مقاومت به خواب متغیر باشد.

حمله خواب مانند خواب آلودگی بعد از یک وعده غذایی بزرگ یا به دلیل کمبود خواب نیست. بلکه به طور ناگهانی پیش می‌آید و می‌توانند بسیار قدرتمند باشند. نارکولپسی که با کاتاپلکسی رخ می‌دهد، نارکولپسی نوع 1 نامیده می‌شود. نارکولپسی که بدون کاتاپلکسی رخ می‌دهد به عنوان نارکولپسی نوع 2 شناخته می‌شود. در ادامه مقاله به معرفی بیشتر نارکولپسی یا حمله خواب می‌پردازیم.

نارکولپسی یا حمله خواب چیست؟

 علائم حمله خواب چیست؟

علائم نارکولپسی یا حمله خواب، می‌تواند در طول روز و شب قابل توجه باشد. رایج‌ترین علائم عبارتند از:

  • خواب بیش از حد در طول روز (EDS): EDS نشانه اصلی نارکولپسی است که همه افراد مبتلا به این مشکل را تحت تاثیر قرار می‌دهند. EDS میل به خواب است که می‌تواند غیر قابل مقاومت باشد و شامل موقعیت‌های یکنواخت می‌شود. خواب آلودگی شدیدا باعث کاهش توجه می‌شود. نارکولپسی می‌تواند باعث “حملات خواب” شود که شامل خواب بدون هشدار است. پس از چرت‌های کوتاه، افراد مبتلا به نارکولپسی معمولا به طور موقت احساس شادابی می‌کنند.
  • رفتارهای خودکار: تلاش برای جلوگیری از خواب‌آلودگی می‌تواند باعث ایجاد رفتارهای خودکاری شود که در حالی که فرد بی‌خبر است رخ می‌دهد.
  • مشکل در خواب شب: تکه تکه شدن خواب در افراد مبتلا به نارکولپسی یا حمله خواب که ممکن است بارها در طول شب بیدار شوند، شایع است. سایر مشکلات خواب آزار دهنده مانند حرکات بدنی بیش از حد و آپنه خواب نیز در بیماران مبتلا به حمله خواب شایع تر است.
  • فلج خواب: افراد مبتلا به نارکولپسی میزان بیشتری از فلج خواب دارند، که احساس ناتوانی در حرکت است که هنگام خواب رفتن یا بیدار شدن رخ می‌دهد.
  • توهمات مرتبط با خواب: تصاویر واضح است که هنگام خواب رفتن (توهمات هیپناگوژیک) یا هنگام بیدار شدن (توهمات هیپنوپومپیک) رخ می‌دهند. این ممکن است با فلج خواب همراه باشد، که می‌تواند به خصوص آزاردهنده یا ترسناک باشد.

 علائم حمله خواب چیست؟

انواع نارکولپسی و تشخیص آن

 نوع 1NT1: با علامت کاتلکسی، که با از دست دادن تون عضلانی همراه است. همه بیمارانی که مبتلا به NT1 تشخیص داده شده اند، اپیزودهای کاتاپلکسی را تجربه نمی‌کنند. NT1 همچنین زمانی قابل تشخیص است که سطح پایین هیپوکرتین-1، یک ماده شیمیایی در بدن است که به کنترل بیداری کمک می‌کند، داشته باشد. حتی زمانی که در تشخیص وجود ندارد، کاتاپلکسی در نهایت در تعداد قابل توجهی از افراد با سطوح پایین هیپوکرتین-1 رخ می‌دهد.

نارکولپسی نوع ۲: NT2 قبلا به عنوان “نارکولپسی بدون کاتاپلکسی” شناخته می‌شود. افراد مبتلا به NT2 علائم مشابه با افراد مبتلا به NT1 دارند، اما کاتاپلکسی یا سطح پایین هیپوکرتین-1 ندارند. اگر فرد مبتلا به NT2 بعداً دچار اپلکسی یا سطح پایین هیپوکرتین-1 شود، تشخیص آنها می‌تواند به عنوان طبقه بندی NT1 شود. تخمین زده می‌شود که این تغییر در تشخیص در حدود 10 درصد رخ می‌دهد. تشخیص نارکولپسی نیاز به تجزیه و تحلیل دقیق توسط پزشک آشنا با این بیماری دارد. از آنجایی که نادر است و علائم ممکن است به اشتباه به دیگری نسبت داده شود، نارکولپسی می‌تواند برای سال‌ها تشخیص داده نشود.

انواع نارکولپسی و تشخیص آن

آیا حمله خواب خطرناک است؟

نارکولپسی یا حمله خواب، می‌تواند به ویژه برای کسانی که رانندگی می‌کنند یا با ماشین‌های سنگین کار می‌کنند خطرناک باشد، اما حتی می‌تواند در طول فعالیت‌های کم خطرتر مانند پایین رفتن از پله‌ها خطرناک باشد. اگر احساس خواب‌آلودگی شدید در طول روز می‌کنید یا فکر می‌کنید ممکن است در معرض حمله قرار بگیرید، پیدا کردن یک فضای امن کاملا مهم است.

به همین دلیل، حملات خواب واقعی می‌تواند خطرناک باشد. به عنوان مثال، حمله به خواب در وسط رانندگی، استفاده از تجهیزات سنگین و غیره می‌تواند منجر به آسیب یا از دست دادن جان شود. به همین دلیل، افرادی که حملات خواب را تجربه می‌کنند ممکن است بخواهند فوراً به پزشک خود یا متخصص خواب مراجعه کنند.

اگر کسی که با او هستید دچار حمله خواب شده، اگر چه ممکن است ناراحت کننده باشد، بدانید که هیچ خطر ذاتی ندارد. سعی کنید به آنها کمک کنید تا به یک محل خواب راحت و ایمن برسند و سعی نکنید آنها را بیدار کنید زیرا این امر می‌تواند باعث سردرگمی و ترسناک شود. پس از بیدار شدن، به آنها توصیه کنید اگر رفتار جدیدی است یا چیزی که با آن ناآشنا هستند، به دنبال مشاوره پزشکی باشند. افرادی که از حملات خواب رنج می‌برند اغلب ممکن است در مورد آن احساس شرم یا خجالت کنند.

درمان نارکولپسی

حملات نارکولپسی یک بیماری مزمن است که هیچ درمانی برای آن وجود ندارد. با این حال، داروها و تغییر شیوه زندگی می‌تواند به شما در مدیریت علائم کمک کند. حمایت دیگران خانواده، دوستان، کارفرمایان، معلمان می‌تواند به شما در مقابله با نارکولپسی کمک کند. درمانی برای نارکولپسی نوع 1 یا نوع 2 وجود ندارد. درمان نارکولپسی بهبود ایمنی، کاهش عوارض و افزایش کیفیت زندگی است. برای بسیاری از افراد مبتلا به نارکولپسی، این بیماری به طور کلی در طول زمان پایدار می‌ماند. در برخی موارد، علائم ممکن است با افزایش سن بیمار بهبود یابد‌. بهبودی علائم ممکن است به خودی خود اتفاق بیفتد. تا کنون، متخصصان نمی‌دانند که چرا این بیماری در افراد مختلف به طور متفاوت ظاهر می‌شود.

رفتارهای درمانی شکل‌های غیرپزشکی درمانی هستند و راه‌های متعددی وجود دارند که می‌توان آنها را در عادات روزانه افراد مبتلا به نارکولپسی یا حمله گنجاند. گفتیم که در حال حاضر هیچ درمانی برای نارکولپسی وجود ندارد، اما ایجاد تغییراتی برای بهبود عادات خواب و مصرف دارو می‌تواند به حداقل رساندن این بیماری برای زندگی روزمره شما کمک کند. چرت زدن‌های مکر و کوتاه به طور مساوی در طول روز یکی از بهترین راه‌ها برای کنترل خواب بیش از حد در طول روز است. این است که زمانی که در محل کار مدرسه مشکل دارید، اما یک پزشک عمومی یا متخصص ممکن است برنامه‌ای برای خواب ابداع کند که به شما کمک کند تا به یک روال چرت زدن بپردازید.

رسمد عرضه کننده انواع دستگاه های کمک تنفسی برای ارتباط با ما میتوانید از شماره های زیر استفاده کنید

۰۲۱۲۲۲۵۰۵۵۵ , ۰۹۱۰۲۲۹۳۷۹۷

 سوالات متدوال

آیا استفاده از دستگاه های کمک تنقسی میتواند به بهبود نارکولپسی کمک کند؟

بله دستگاه های کمک تنفسی میتواند به بهبود نارکولپسی یا حملات خواب کمک کند

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
X