در پی کاهش اکسیژن خون با نام علمی هیپوکسمی، اکسیژن رسانی به بافت های بدن نیز با اختلالات چشمگیری رو به رو خواهد شد و ممکن است که عوارض جبران نشدنی را بر جای بگذارد. از این جهت در صورت مشاهده علائم این بیماری به پزشک مراجعه کرده و با درمان به موقع، میزان جذب اکسیژن خون را افزایش دهید.
دلایل کاهش اکسیژن خون یا هیپوکسمی
اکسیژن، مهم ترین نیاز خون به منظور عملکرد صحیح بدن هر فرد می باشد که کمبود یا وجود مقدار بسیار زیادی از آن در شریان های خونی، اختلالاتی را به وجود خواهد آورد. غالباً کاهش اکسیژن خون که با نام علمی هیپوکسمی شناخته می شود، در افراد شایع تر است. برخی از بیماری ها دلایل اصلی هیپوکسمی هستند که جذب اکسیژن مورد نیاز بدن را دچار اختلال می کنند.
از جمله این بیماری ها می توان به مشکلات و نقایص قلبی اشاره کرد. بسیاری از بیماری های ریوی نظیر برونشیت، آسم و حتی آمفیزم، نیز از عوامل بروز هیپوکسمی در افراد مبتلا هستند. علاوه بر این ها، وجود زخم بر روی بافت ریه و همچنین التهاب ریه که با عنوان فیبروز ریه نیز شناخته شده است، می تواند موجب کاهش جذب اکسیژن خون و در نتیجه، ابتلای فرد به هیپوکسمی شود.
چرا دچار هیپوکسمی می شویم؟
علاوه بر دلایلی که در مطالب پیشین عنوان کردیم، عوامل دیگری نیز می توانند کاهش اکسیژن خون را در افراد به وجود آورند که عموماً مربوط به سبک زندگی نادرست آن ها است. افرادی که در آپارتمان هایی با ارتفاع بسیار زیاد زندگی می کنند در معرض ابتلا به هیپوکسمی هستند. زیرا که با افزایش ارتفاع، میزان اکسیژن موجود در هوا کاهش یافته و جذب آن توسط بدن، به صورت کند و ضعیف انجام خواهد گرفت.
سکونت در شهر هایی با آلودگی زیاد نیز از جمله عوامل بروز هیپوکسمی در افراد عنوان شده است. استفاده از دخانیات و سیگار نیز می توانند در کاهش جذب اکسیژن خود، دامن بزنند. علاوه بر این ها، افرادی که در خواب دچار مشکلات تنفسی می باشند و به اصطلاح به آپنه خواب مبتلا هستند، در معرض هیپوکسمی قرار دارند.
علائم هیپوکسمی
کاهش اکسیژن خون اگر به موقع درمان نشود، می تواند عامل بروز بسیاری از مشکلات و بیماری های جدی باشد. از این جهت در صورت مشاهده هرگونه علائم مرتبط بهتر است به پزشک مراجعه کنید. اکثر افرادی که به هیپوکسمی مبتلا هستند، تنگی نفس به صورت جزئی و در برخی موارد به صورت شدید دارند و در خواب خس خس می کنند. سردرد های شدید و میگرنی می تواند یکی از علائم هیپوکسمی در افراد باشد.
از دیگر علائم اختلال در جذب اکسیژن خون را می توان سرگیجه های شدید، سرفه کردن متعدد و ضربان قلب شدید دانست. البته علاوه بر این ها، در افرادی که دارای هیپوکسمی هستند علائم مشترکی دیده می شود که می توان به رنگ آبی و کبودی در سر انگشتان و لب ها اشاره کرد.
برای درمان کاهش اکسیژن خون چه باید کرد؟
از آنجایی که کمبود اکسیژن خون، زمینه ساز بروز مشکلات جدی تر خواهد بود، لازم است تا به سرعت درمان شود. نخستین گام برای درمان، تشخیص این بیماری توسط پزشک با استفاده از آزمایش گاز خون شریانی، اکسی متری پالس و تست های تنفسی است. پس از تشخیص هیپوکسمی، پزشک می تواند با توجه به علائم بیمار، جذب اکسیژن خون را با استفاده از دارو های خاص افزایش دهد.
در مواردی که کمبود اکسیژن خون بسیار شدید باشد، استفاده از دستگاه های تنفسی ضرورت می یابد. دستگاه سی پپ یا CPAP، از دستگاه های مهم به منظور درمان هیپوکسمی است که موجب انتقال فشار هوای خفیف به راه های تنفسی بیمار می شود. این امر تنفس بیماران در خواب را سهولت می بخشد و جذب اکسیژن خون آن ها را افزایش می دهد.
رسمد عرضه کننده انواع دستگاه های کمک تنفسی برای ارتباط با ما میتوانید از شماره های زیر استفاده کنید
سوالات متدوال
- آیا میتوان با استفاده از دستگاه سی پپ کاهش اکسیژن خون را درمان کرد
بله تا مراجعه به دکتر و موافقت پزشک میتوانید از دستگاه سی پپ برای درمان کاهش اکسیژن خون استفاده کنید