copd چیست؟-1

Copd چیست ؟ بیماری انسدادی مزمن ریه (Copd) نام نوعی بیماری ریوی است که موجب بروز مشکلات تنفسی در فرد می شود. این بیماری عمدتا در میان افراد میانسال یا مسن و افراد سیگاری شایع می باشد. Copd اغلب اوقات علائم و نشانه خاصی از خود بروز نمی دهد. همین امر موجب می شود که برخی از افراد از بیماری خود مطلع نباشند. مشکلات تنفسی در این بیماری با گذشت زمان به تدریج بدتر می شوند و می توانند فرد را از انجام فعالیت های عادی باز دارند. اما درمان آن می تواند به کنترل این وضعیت کمک کند.

بدون درمان، علائم این بیماری معمولاً به تدریج بدتر می شوند. همچنین ممکن است در بازه های زمانی متعدد، شدت بیشتر یا کمتری داشته باشند. هنگامی که علائم بسیار جدی شوند، بیمار به نوع پیشرفته بیماری تنفسی دچار شده است. برای کنترل بیماری در اغلب بیماران، از دستگاه تنفسی مانند بای پپ و سی پپ می توان استفاده کرد.

بیماری انسدادی مزمن ریه Copd نام نوعی بیماری ریوی است

بیماری انسدادی ریوی مزمن چیست؟

همانطور که در بالا اشاره شد بیماری  انسدادی مزمن ریه یک بیماری التهابی است که موجب انسداد جریان هوا در ریه ها می شود. اگر بخواهید بدانید علائم Copd چیست؟ به علائمی مانند تنگی نفس، سرفه، خلط و خس خس سینه میتوان اشاره کرد . دلایل مختلفی نیز برای علت بروز آن ذکر شده است. مثلا قرار گرفتن طولانی مدت در معرض گازهای تحریک کننده یا ذرات معلق ناشی از دود سیگار، می تواند منجر به بروز علائم در افراد شود. افراد مبتلا به Copd در معرض افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی و سرطان ریه هستند.

آمفیزم و برونشیت مزمن دو بیماری شایع هستند که به پیشرفت بیماری Copd کمک می کنند. این دو عارضه معمولاً با هم اتفاق می ‌افتند و شدت آن ها در افراد مبتلا به بیماری انسدادی ریوی مزمن، متفاوت است.

آمفیزم در بیماری انسدادی ریوی مزمن

در عارضه آمفیزم به کیسه های هوایی در ریه ها، آسیب وارد می شود. آمفیزم وضعیتی است که در آن آلوئول ‌های انتهای راه‌ تنفسی (برونشیول ‌ها) در ریه،‌ آسیب می بینند. آلوئول ها در بیشتر مواقع نیز در اثر قرار گرفتن طولانی مدت در معرض دود سیگار، گازهای تحریک ‌کننده و ذرات معلق از بین می ‌روند.

.چیست؟ Copd اغلب اوقات علائم و نشانه خاصی از خود بروز نمی دهد

برونشیت مزمن در بیماری انسدادی ریوی مزمن

التهاب طولانی مدت راه های هوایی و تنفسی، در هنگام بروز برونشیت مزمن رخ می دهد. در واقع در برونشیت مزمن لوله های برونش، ملتهب می شوند و هوا را به کیسه های هوایی (آلوئول) ریه ها می رسانند. برخی از علائم شایع آن، سرفه روزانه و تولید مخاط (خلط) است.

اگرچه Copd یک بیماری پیشرونده است که با گذشت زمان بدتر می شود، اما خوشبختانه این بیماری قابل کنترل است. به همین دلیل است که باید بدانید copd چیست تا با مدیریت مناسب، بتوانید این بیماری را کنترل کنید

چرا باید بدانیم cpod چیست؟

علائم بیماری ریوی Copd چیست؟

در ادامه خواهیم گفت Copd چیست، علائم Copd یا همان بیماری انسدادی ریوی مزمن، اغلب تا زمانی که آسیب قابل توجهی به ریه وارد نشده است، ظاهر نمی شوند. سپس این علائم معمولاً با گذشت زمان بدتر می شوند. به ویژه اگر فرد به صورت مستمر در معرض دود سیگار یا هوای آلوده قرار بگیرد. افراد مبتلا به Copd ممکن است در مدت زمان بروز بیماری، گاهی علائم را به صورت شدید و اذیت کننده تجربه ‌کنند. این علائم ممکن است چندین روز نیز ادامه پیدا کنند و فرد را از زندگی معمولی باز دارند. البته این مشکلات به دلیل استفاده از روش های درمانی جدید، مانند استفاده از دستگاه تنفسی کنترل خواهند شد.یکی از این دستگاه ها، دستگاه کمک تنفسی رسمد می باشد برای اطلاعات بیشتر میتوانید با مشاوران تماس بگیرید تا شما را به بهترین نحوه راهنمایی کنند اگر شما در تهران زندگی می کنید برای خرید بای پپ در تهران با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید همچنین شرکت رسمد با داشتن نمایندگی در تمامی استان ایران در خدمت شماست را تا شما را به بهترین نحوه راهنمایی کند

در صورتی که بالای 35 سال سن دارید و علائم Copd را به صورت مداوم تجربه می کنید،  بهتر است به پزشک مراجعه کنید. گاهی اوقات سیگار کشیدن فرد می تواند موجب تشدید علائم شود. به هیچ عنوان نباید علائم را نادیده بگیرید. در واقع اگر نشانه های بروز بیماری انسدادی ریوی مزمن ادامه پیدا کنند، بهتر است درمان را در اسرع وقت شروع کنید. این کار باید قبل از اینکه ریه های شما به طور قابل توجهی آسیب ببینند، صورت بگیرد.

  • بروز تنگی نفس به ویژه در حین فعالیت بدنی و ورزشی
  • خس خس سینه
  • ایجاد فشار در قفسه سینه
  • بروز سرفه مزمن به همراه خلط شفاف، سفید، زرد یا سبز
  • عفونت های تنفسی به صورت مکرر
  • کمبود انرژی
  • کاهش وزن ناخواسته در هنگام پیشرفت بیماری
  • ایجاد تورم در مچ یا ساق پا

پزشک ابتدا در مورد علائم شما و اینکه آیا سیگار می کشید یا در گذشته سیگار کشیده اید، می پرسد. پزشک ممکن است از بیمار، انجام آزمایش تنفسی برای کمک به تشخیص Copd و رد سایر بیماری های ریوی مانند آسم را بخواهد.

آسم چیست بیشتر بدانید

بیماری انسداد ریوی مزمن زمانی اتفاق می افتد که ریه ها ملتهب، آسیب دیده و باریک شده اند. شاید به جرات بتوان گفت که علت اصلی بروز آن سیگار کشیدن است. البته این عارضه گاهی اوقات می تواند افرادی را که هرگز سیگار نکشیده اند را نیز، درگیر کند. زیرا کسانی که سیگار نمی کشند اما در معرض دود آن قرار گرفته اند نیز، ممکن است دچار آسیب های ریوی شوند. اگر شما بدانید copd چیست قطعا می‌تواند به شما کمک کند

شاید برای شما هم سوال باشد علائم ایجاد cpod چیست؟

علل بروز بیماری تنفسی Copd

راه های ورود هوا به شش ها در هر فرد، به وسیله ی ماهیچه و بافت الاستیک پوشیده شده اند. در یک ریه سالم، بافت فنری مانند موجب ورود و خروج هوا خواهد شد. در ریه مبتلا به Copd، راه های تنفسی باریک می شوند.

  • آسیب بافت ریه و ایجاد کشش کمتر در مسیر های تنفسی
  • مسدود شدن بخشی از راه تنفسی به دلیل ایجاد مخاط
  • تورم و ایجاد التهاب در راه تنفس

متاسفانه Copd یک بیماری مزمن و بدون درمان قطعی است. با این حال، درمان ها و داروهایی وجود دارند که به بیمار کمک می کند تا تنفس بهتری داشته باشد. این عارضه به طرق مختلف، بر افراد تأثیر می گذارد. برخی از افراد مبتلا به این بیماری فقط نشانه هایی از آسیب خفیف ریه دارند و علائم بسیار کمی را بروز می دهند. اما سایر افرادی که ریه های بسیار آسیب دیده دارند و دارای علائمی مانند تنگی نفس  هستند، در زندگی روزمره دچار مشکل می شوند.

اگر نمیدانید cpod چیست مقاله زیر را بخوانید

تفاوت بین Copd و آسم چیست؟

 حال که متوجه شدید copd چیست با مبتلا شدن به عارضه Copd، راه های تنفسی برای همیشه باریک خواهند شد. به همین دلیل داروهای استنشاقی می توانند به باز کردن آن ها کمک کنند. تاثیر این داروها فقط تا اندازه بسیار کم می تواند منجر به تنفس معمولی شود. اما در بیماری آسم، باریک شدن راه های تنفسی همیشگی نیستند. این مشکل زمانی اتفاق می افتد که فرد در معرض محرک قرار می ‌گیرد. این محرک ها مانند گرد و غبار، گرده یا دود تنباکو راه‌ های تنفسی را تحریک می‌ کنند. در این مورد نیز داروی استنشاقی می تواند راه عبور جریان هوا را به طور کامل باز کند و علائم بیمار را با شل کردن دریچه های هوا، کمتر کند.

بنابراین، اگر علائمی مانند احساس تنگی نفس، سرفه و خس خس سینه را به طور همیشگی ندارید و فقط گاهی آن را تجربه می کنید، ممکن است آسم داشته باشید. البته این علائم اغلب در هنگام شب تشدید می شوند. از آنجایی که علائم این دو بیماری تقریبا مشابه هستند، گاهی اوقات تشخیص این دو بیماری از هم دشوار است. افرادی که آسم دارند ممکن است در اواخر زندگی به Copd مبتلا شوند. علاوه بر این، برخی افراد هم بیماری Copd و آسم را به صورت همزمان دارند.

چه چیزی باعث بروز بیماری انسدادی ریوی مزمن می شود؟

Copd معمولاً به دلیل آسیب طولانی مدت به ریه ها، در اثر تنفس یک ماده مضر ایجاد می شود. این ماده معمولا دود سیگار است. همچنین ممکن است در اثر قرار گرفتن در معرض دود و آلودگی هوا نیز ایجاد شود. مشاغلی که در آن افراد در معرض گرد و غبار، دود و مواد شیمیایی قرار دارند، نیز می توانند در ایجاد Copd نقش داشته باشند. شما به احتمال زیاد به Copd مبتلا خواهید شد اگر در معرض این آلودگی ها قرار داشته باشید. برخی از ویژگی ها می توانند در بروز بیماری انسدادی ریوی مزمن دخیل باشند.

  • سن بالای 35 سال
  • سیگاری بودن
  • مشکلات قفسه سینه در کودکی

جالب است بدانید که برخی از افراد ممکن است تحت تاثیر مواد مضر قرار بگیرند و بدنشان واکنش نشان دهد.  البته بیماری ژنتیکی نادر کمبود آلفا 1 آنتی تریپسین نیز باعث می شود که افراد در سنین پایین به Copd مبتلا شوند.

چگونه بفهمیم copd چیست

چشم انداز افراد مبتلا به Copd چیست؟

اگر در هنگام انجام کارهای روزمره مانند پیاده روی یا انجام کارهای خانه، دچار تنگی نفس شوید، این می تواند نشانه ای از بروز بیماری باشد. در این مورد باید بحث سرفه های طولانی مدت را جدی بگیرید. به ویژه اگر این سرفه ها منجر به بروز خس خس سینه در فرد شوند. سرفه کردن بلغم (مخاط) بیشتر از حد معمول نیز یکی دیگر از نشانه های این بیماری تنفسی می باشد. ممکن است فرد همیشه این علائم را داشته باشد. گاهی نیز ممکن است تنها زمانی که در بدن عفونت دارید یا در معرض دود هستید، دچار علائم شوید.

بیماری انسدادی ریوی مزمن و پیشرفته

اگر درگیر بیماری Copd باشید ممکن است اشتهای خود را از دست بدهید. بنابراین شما متوجه کاهش وزن خود خواهید شد. همچنین امکان دارد که مچ پاها به دلیل تجمع مایع، متورم شوند. این دو مورد از نشانه های Copd پیشرفته هستند. در این افراد تنفس و سایر علائم به طور ناگهانی در مدت زمان کوتاهی، بدتر می شوند. ممکن است فرد در هنگام مواجه با این علائم برای درمان به بیمارستان مراجعه کند. متأسفانه، با وجود امکان کنترل، اما علائم شدید این بیماری می توانند کشنده باشند. از این رو توجه به علائم کوچک در هنگام بروز مشکلات تنفسی می تواند از بروز این بیماری به صورت پیشرفته جلوگیری کند.

اگرچه Copd یک بیماری پیشرونده است که با گذشت زمان بدتر می شود

عملکرد بیماری انسداد ریوی مزمن و تاثیر آن بر ریه

هوا از طریق دو لوله بزرگ در نایژه به سمت نای و سپس به ریه های شما، حرکت می کند. در داخل ریه‌ ها، این لوله‌ ها بارها مانند شاخه‌ های یک درخت به لوله‌ های کوچک‌ تر (برونشیول ‌ها) تقسیم می ‌شوند. این لوله ها سرانجام به خوشه‌ هایی از کیسه ‌های هوا (آلوئول) ختم می‌ شوند. کیسه های هوا دارای دیواره های بسیار نازک و پر از رگ های خونی ریز  به نام مویرگ هستند. اکسیژن موجود در هوایی که استنشاق می کنید وارد این رگ های خونی شده و سپس وارد جریان خون شما می شود. در همان زمان، دی اکسید کربن ( گازی که محصول زائد متابولیسم است) بازدم می شود.

ریه‌ های هر فرد متکی به خاصیت ارتجاعی طبیعی لوله ‌های برونش و کیسه ‌های هوا هستند، تا بتوانند هوا را از بدن خارج کنند. Copd یا بیماری انسدادی ریوی مزمن، موجب از دست دادن خاصیت ارتجاعی و انبساط بیش از حد ریه می شود. در نتیجه هنگام بازدم، مقداری هوا در ریه های شما محبوس می شود. همانطور که گفته شد این موضوع را دلایل مختلف انسداد راه تنفسی مانند آمفیزم و برونشیت مزمن، تشدید می کنند.

علائم Copd یا همان بیماری انسدادی ریوی مزمن، اغلب تا زمانی که آسیب قابل توجهی به ریه وارد نشده است، ظاهر نمی شوند

چه عواملی باعث به وجود آمدن بیماری انسداد ریوی مزمن می شود؟

عارضه Copd در اثر قرار گرفتن طولانی مدت فرد در معرض دود یا گرد و غبار مضر ایجاد می شود. اما همانطور که ذکر شد گاهی نیز ممکن است در نتیجه یک مشکل ژنتیکی نادر بروز پیدا کند. در این صورت ریه های چنین افراد در معرض آسیب بیشتری قرار می گیرد. اما بر اثر تحقیقات به عمل آمده، علت اصلی بروز Copd در کشورهای توسعه یافته سیگار کشیدن است. در کشورهای در حال توسعه، Copd اغلب در افرادی رخ می دهد که در معرض دود ناشی از سوختن سوخت برای پخت و پز هستند.

اما باید بدانید که تنها برخی از افراد سیگاری مبتلا به عارضه Copd، دارای علائم آشکار بالینی هستند. اگرچه بسیاری از سیگاری ‌ها با سابقه طولانی در سیگار کشیدن، ممکن است عملکرد ریوی مناسبی نداشته باشند. برخی از سیگاری ها کمتر به بیماری های ریوی رایج مبتلا می شوند.

copd چیست و بررسی انواع ان

دود سیگار و سایر عوامل تحریک کننده بیماری Copd

همانطور که گفته شد در اکثر افراد مبتلا به Copd، آسیب ریوی که منجر به  این بیماری می شود، ناشی از کشیدن سیگار در طولانی مدت است. اما احتمالاً عوامل دیگری مانند حساسیت ژنتیکی به این بیماری نیز، در ایجاد Copd نقش دارند. زیرا که همه افراد سیگاری به Copd مبتلا نمی شوند. شاید بتوان گفت که در حدود 1 درصد از افراد مبتلا به انسداد ریوی مزمن، از اختلال ژنتیکی رنج می برند.

این مشکل باعث کاهش سطح پروتئینی به نام آلفا 1 آنتی تریپسین (AAt) در بدن می شود. AAt در کبد ساخته شده و در جریان خون ترشح می شود تا از ریه ها محافظت کند. کمبود آلفا 1 آنتی تریپسین می تواند باعث بیماری کبد، مشکلات ریوی یا هر دو بیماری به صورت همزمان شود. برخی از افراد را می توان با جایگزینی پروتئین AAt درمان و از آسیب بیشتر به ریه ها جلوگیری کرد. اما در بیشتر موارد، استفاده از دستگاه تنفسی می تواند راه گشا باشد.

راه های تشخیص بیماری انسدادی ریوی مزمن چیست؟

همانطور که در بالاتر گفتیم Copd چیست؟ باید بدانید بیماری Copd معمولاً اشتباه تشخیص داده می شود. برای همین بسیاری از افرادی که دچار بیماری انسدادی ریوی مزمن می شوند، ممکن است تا زمان پیشرفته شدن بیماری، از آن بی خبر باشند. برای تشخیص آن، پزشک در ابتدا علائم و نشانه ‌ها، میزان در معرض قرار گرفتن در برابر دود سیگار، سابقه خانوادگی و پزشکی شما را بررسی می ‌کند. آزمایش های متعددی نیز توسط پزشک متخصص ممکن است برای شما تجویز شود. برخی از این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد.

مبتلا به Copd، راه های تنفسی باریک می شوند.

تست عملکرد ریه

در این آزمایش میزان هوای دم، بازدم و اکسیژن خون را اندازه‌ گیری می کنند. در متداول ‌ترین آزمایش به نام اسپیرومتری، بیمار باید در یک دستگاه کوچک بدمد. با این روش اندازه‌ گیری می شود که ریه‌ های فرد چه میزان هوا را می ‌توانند در خود نگه دارند. همچنین این میزان هوا را با چه سرعتی می‌ توانند از ریه ‌های خود خارج کنند. سایر تست ها شامل اندازه‌ گیری حجم ریه و ظرفیت انتشار، آزمایش پیاده ‌روی شش دقیقه ‌ای و پالس اکسیمتری هستند.

اشعه ایکس قفسه سینه

رادیوگرافی قفسه سینه می تواند آمفیزم، که یکی از علل اصلی Copd می باشد را نشان دهد. اشعه ایکس همچنین می تواند سایر مشکلات ریوی یا نارسایی قلبی را بررسی کند.

سی تی اسکن

سی تی اسکن از ریه های بیمار می تواند به تشخیص آمفیزم کمک کند. همچنین این تست می تواند مشخص کند که آیا بیمار نیاز به جراحی دارد یا خیر. از سی تی اسکن می توان برای غربالگری سرطان ریه نیز استفاده کرد.

تجزیه و تحلیل گازهای خون شریانی

این آزمایش،  حجم خون را اندازه‌ گیری می ‌کند. در نتیجه نشان می دهد که ریه ‌ها چقدر اکسیژن را به خون شما وارد و دی اکسید کربن را حذف می‌ کنند.

معمولا تست‌ های آزمایشگاهی برای تشخیص Copd استفاده نمی ‌شوند. اما ممکن است برای تعیین علت علائم شما یا رد آن، مورد استفاده قرار بگیرند. به عنوان مثال، آزمایشات ممکن است برای تشخیص اختلال ژنتیکی کمبود آلفا1 آنتی تریپسین کاربرد داشته باشند. البته اگر سابقه خانوادگی ابتلا به Copd دارید و در سنین پایین به آن مبتلا شده اید، ممکن است این آزمایش انجام شود. بسیاری از افراد مبتلا به Copd دارای علائم خفیف این بیماری هستند. این افراد در درجه اول در صورت سیگار کشیدن، باید آن را ترک کنند.

راه های درمان Copd چیست؟

متاسفانه آسیب به ریه، ناشی از Copd دائمی است اما درمان می تواند به کند شدن و جلوگیری از پیشرفت بیماری کمک کند. ترک سیگار، استفاده از دستگاه کمک تنفسی رسمد، داروهای استنشاقی و … از نمونه های روش های درمان بیماری انسدادی ریوی مزمن هستند.

  • ترک سیگار
  • دستگاه تنفسی
  • داروهای استنشاقی برای کمک به آسان ‌تر شدن تنفس
  • توانبخشی ریوی
  • جراحی یا پیوند ریه ( در موارد نادر)

چشم انداز درمان Copd از فردی به فرد دیگر متفاوت است. این عارضه به طور کامل قابل درمان نیست. اما درمان می تواند به کنترل آن کمک کند تا فعالیت های روزانه شخص محدود نشود. اما در برخی از افراد ممکن است علی رغم درمان، دچار علائم بدتر شوند و در نهایت موجب افت کیفیت زندگی فرد شود. این موضوع بیشتر در مواردی صدق می کند که بیماری انسدادی ریوی، پیشرفت کرده باشد.

انواع مختلفی از داروها برای درمان علائم و عوارض Copd استفاده می شوند. ممکن است برخی از داروها را به طور منظم و برخی دیگر را در صورت نیاز مصرف کنید. بهتر است اطلاعات کاملی از اینکه copd چیست داشته باشید بهتر است

cpod جیست؟ جه نکاتی را باید رعایت کنید

برونکودیلاتور ها

برونکودیلاتور ها داروهایی هستند که معمولاً به صورت استنشاقی مصرف می شوند. این دارو ها عضلات اطراف راه تنفسی را شل می کنند. این عمل می تواند موجب تسکین سرفه و تنگی نفس در فرد شود و تنفس را آسان تر کند. برخی از نمونه های گشاد کننده برونش شامل موارد زیر هستند.

  • آلبوترول (ProAir HFA، Ventolin HFA)
  • ایپراتروپیوم (Atrovent HFA)
  • لوالبوترول (Xopenex)
  • آکلیدینیوم (Tudorza Pressair)
  • آرفورموترول (بروانا)
  • فورموترول (Perforomist)
  • اینداکاترول (Arcapta Neoinhaler)
  • تیوتروپیوم (اسپیریوا)
  • سالمترول (Serevent)

استروئید های استنشاقی

داروهای کورتیکو استروئیدی استنشاقی می توانند التهاب راه تنفسی را کاهش دهند و از تشدید آن جلوگیری کنند. این داروها ممکن است با عوارض جانبی مانند کبودی، عفونت های دهان و گرفتگی صدا همراه باشند. این دارو ها برای افراد مبتلا به نوع پیشرفته Copd مفید هستند.

  • فلوتیکازون (Flovent HFA)
  • بودزوناید (Pulmicort Flexhaler)

چه نکاتی را باید درباره cpod چیست باید بدانید

استنشاقی ترکیبی

برخی از داروها ترکیبی از گشاد کننده های برونش و استروئیدهای استنشاقی می باشند. این داروها نیز برای موارد پیشرفته ممکن است توسط پزشک تجویز شوند.

  • فلوتیکازون و ویلانترول (بریو الیپتا)
  • فلوتیکازون، اومکلیدینیوم و ویلانترول (Trelegy Ellipta)
  • فورموترول و بودزوناید (Symbicort)
  • سالمترول و فلوتیکازون (Advair HFA، AirDuo Digihaler)

به طور کلی شاید بتوان گفت که هیچ درمان قطعی برای Copd وجود ندارد. اما تشخیص زود هنگام و انتخاب روش درمانی مناسب، برای کاهش سرعت پیشرفت بیماری و علائم ناشی از آن، از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر فردی علائم ذکر شده را داشته باشد، باید به Copd مشکوک شد.

تشخیص اولیه نیز تنها با آزمایش تنفسی اسپیرومتری تأیید و انجام می ‌شود. این تست نحوه عملکرد ریه‌ ها را اندازه ‌گیری می‌ کند. اما متاسفانه در کشور ها با درآمد کم و متوسط، اسپیرومتری اغلب در دسترس نیست. به همین علت ممکن است منجر به عدم تشخیص بیماری، توسط پزشک شود. اما برای ایجاد شرایط بهتر برای بیمار مبتلا به بیماری انسدادی ریوی مزمن، می توان از دستگاه های تنفسی بای پپ مختلف استفاده کرد.

منبع :  mayoclinic

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
X